Dit is een van de risicoaansprakelijkheden. Onder het kopje 'Risicoaansprakelijkheid' wordt hier nader op ingegaan. De gemeente is op grond van art. 6:174 lid 2 BW aansprakelijk voor gebrekkige wegen als zijnde wegbeheerder. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de situatie waarin een automobilist schade oploopt als gevolg van een kuil in de weg. De gemeente kan dan aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade, ondanks dat regelmatig onderhoudscontroles uitgevoerd worden. Op grond van art. 16 Wegenwet dient de gemeente er zorg voor te dragen dat de binnen haar gebied liggende wegen in goede staat verkeren. Aansprakelijkheid bestaat indien de openbare weg niet voldoet aan de eisen die men daaraan onder de gegeven omstandigheden mag stellen, dit een gevaar voor zaken of personen oplevert en dit gevaar zich heeft verwezenlijkt. Nu het gaat om de gemeente dient echter rekening te worden gehouden met het feit dat hen beleidsvrijheid toekomt en dat zij maar beperkte financiële middelen hebben. Deze factoren worden dan ook bij de aansprakelijkheid van de gemeente meegewogen. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met alle omstandigheden van het geval en wordt van de weggebruiker een zekere mate van oplettendheid verwacht. Net als bij alle risicoaansprakelijkheden geldt ook in het geval van aansprakelijkheid voor het wegbeheer de zogenaamde 'tenzij-formule'. Deze houdt in dat als schade geleden wordt indien het gebrek zo kort geleden is ontstaan dat de wegbeheerder, oftewel de gemeente, nog geen redelijke kans gehad heeft het gebrek te herstellen, de gemeente niet aansprakelijk is. Het dient bij deze opstalaansprakelijkheid te gaan om verharde wegen. Hiertoe behoren ook de berm en de weguitrusting, zoals de vangrail, verkeersborden, reflectorpaaltjes et cetera.
De inhoud van deze kennisbank is met alle zorgvuldigheid opgesteld. Van belang is echter op te merken dat bij het opstellen hiervan geen volledigheid is beoogd; de gegeven informatie is geen juridisch advies. De juridische beoordeling zal altijd afhangen van de omstandigheden van het geval, waarbij betekenis toekomt aan de specifieke feiten van uw zaak. Het is dan ook van belang er rekening mee te houden dat deze kennisbank slechts een algemene schets is; gebruikers van de website kunnen aan de gegeven informatie dan ook geen rechten ontlenen. Raetsheren en CMS helpen u graag verder bij de beoordeling van uw geschil.
Raetsheren tracht de in deze kennisbank opgenomen wet- en regelgeving actueel te houden. Er dient echter rekening te worden gehouden met het feit dat zich recente ontwikkelingen kunnen voordoen die nog niet in deze kennisbank zijn opgenomen, maar wel invloed kunnen hebben op uw zaak. Hierdoor is het noodzakelijk uw zaak altijd te laten beoordelen door een expert. Raetsheren en CMS helpen u hier graag mee verder.